Legfrissebb hozzászólások
Nincs hozzászólás
Blog keresés

Movember: a szakáll, bajusz és a férfiak egészségének hónapja

Megosztva a1 évek előtt 4197
Movember: a szakáll, bajusz és a férfiak egészségének hónapja

Ez az év is elrepült, bár azt nem tudjuk, hogy hogyan, és visszatért a legnagyobb férfiaknak és egészségükre irányuló jótékonysági esemény - a Movember. Az angol bajusz szó (mustache) és a november szavak összeolvasztásával keletkezett, az összeolvadások hónapja, a szakáll, az adománygyűjtés és mindenekelőtt figyelemfelhívás a prosztatarákra, a herék- és a mentális egészségre, ennek eredményeként, világszerte férfiak százezreihez eljut az információ.

A Movember mozgalmat 2003-ban alapították az ausztráliai Melbourne-ben. Travis Garone és Luke Slattery, akik régóta voltakbarátok, egy csendes, Gypsy Bar nevű sörözőben találkozak, Melbourne Fitzroy nevű szomszédságában. Söröztek és a sportról beszélgettek, egy idő múlva, meglepő módon a divat trendekről kezdtek el beszélgetni és azok rendszeres ismétléseiről. Megszámlálhatatlan sörfogyasztás után úgy döntöttek, hogy a múlt század szakálltrendje fog visszatérni, ám akkoriban a szakáll nem volt divat, ezért mindenki borotáválkozott.

Olyan nők inspirálták őket, akik akkoriban a mellrákról terjesztettek információt és ezzel felhívták az emberek figyelmét erre a betegségre. Travis és Luke úgy döntöttek, hogy ők a férfiak egészségügyi problémájára, nevezetesen a prosztatarákraösszpontosítanak, amit akkor még senki sem tett meg nyilvánosan. Így születtek a Movember mozgalom.

Az első évben a rendezvényre csak Ausztráliában került sor, és 30 Mo Bros regisztrált „testvér” vett részt, akik hivatalosan támogatták az eseményt. Pontosan nulla dollárt gyűjtöttek.

Tavaly a Movember Alapítvány a világ 500 legfontosabb civil szervezete közül a 49. helyen állt. Ausztráliában három részből álló sorozatot finanszíroz az ABC-ről, a férfiasságról, a nemi sztereotípiákról és az öngyilkosság problémájára összpontosítva, ahol 4 áldozat közül, 3 férfi. Hivatalosan 21 ország, Ausztráliától Dél-Afrikáig és az USA-tól Szingapúrig, csatlakozott a 2017-es mozgalomban.

2003 óta több mint öt és fél millió Mo Bros és Mo Sistas regisztrált a Movion-ba, az Alapítvány több mint 1200 férfi egészségügyi vizsgálatait finanszírozta a begyűjtött adományokból, amik mindegyike megtekinthető az Alapítvány hivatalos weboldalán.

És ahogy a történet, ez minden évben folytatódik.

Mi, mint BeGentleman, szintén részt veszünk ebben a nemzetközi mozgalomban, a Movemb szlovák nagyköveteként. November folyamán cikkeket fogunk publikálni a férfiak egészségi állapotának három legnagyobb és legproblematikusabb területéről - prosztatarák, hererák, valamint az olyan mentális egészségügyi problémákról, mint a depresszió és a riasztó öngyilkosságok száma, amik világszerte folyamatosan növekednek.

Te is csatlakozhat a Movember-hez. Hogyan? Ez nagyon egyszerű, például:

  1. Hagyd, megnőveszteni a szakállad. Az alapszabály és a legfontosabb dolog - november első napján simára kell borotválkoznod.
  2. Sport - a férfiak szerte a világban átlagosan 6 évvel korábban halnak meg, mint a nők, és a halálesetek nagy részét meg lehetne                 akadályozni. Időnként olyan kis dolog is elég lenne, mint az életmód megváltoztatása. Menj futni - vagy sétálj legalább 60 kilométert egész novemberben. Ez csak napi 2 kilométer.
  3. Szervezz jótékonysági rendezvényt, gyűjts pénzt, vagy iratkozz fel, és adományozz közvetlenül ennek az Alapítványnak a hivatalos honlapjukon: www.movember.com. Minden forint számít :) 

Forrás: movember.com

Hasonló cikkek
Etikett a modern férfi számára

Etikett a modern férfi számára

3723 1 évek előtt
Amikor utoljára elgondolkodtunk arról a cikkről, amit el szeretnénk hozni neked a blogban, véletlenül rábukkantunk...
Nézd tovább
A szakáll történelme: a férfiasság és társadalmi státus szimbólumától az identitás szimbólumáig

A szakáll történelme: a férfiasság és társadalmi státus szimbólumától az identitás szimbólumáig

3773 1 évek előtt
A szakállat évszázadok óta viselik a férfiak. Míg a múltban inkább gyakorlati szerepe volt és a férfiakat képes volt...
Nézd tovább
Mit tudsz tenni a 20-as éveidben, hogy jól nézz ki a 30-asokban

Mit tudsz tenni a 20-as éveidben, hogy jól nézz ki a 30-asokban

1625 1 évek előtt
Miközben élvezzük az édes húsz éveinket és bármiből, sokat megengedhetünk maguknak - például kihagyhatjuk az edzést...
Nézd tovább
4 tip a jobb borotválkozásért

4 tip a jobb borotválkozásért

852 1 évek előtt
A világ minden táján férfiak milliói szenvednek a borotválkozás utáni bőrirritációtól. Ha Te is köztük vagy, vagy...
Nézd tovább
A szakáll nemcsak vonzóbbá, hanem egészségesebbé is teszi a férfiakat, mondja nem egy tudományos kutatás

A szakáll nemcsak vonzóbbá, hanem egészségesebbé is teszi a férfiakat, mondja nem egy tudományos kutatás

6686 1 évek előtt
A szakáll népszerű, és nincs arra utaló jel, hogy a közeljövőben ez meg fog változni. Éppen ellenkezőleg, jön az ősz,...
Nézd tovább
Hogyan borotválkozz megfelelően 3. rész: Borotválkozás utáni ápolás

Hogyan borotválkozz megfelelően 3. rész: Borotválkozás utáni ápolás

1402 1 évek előtt
A "Hogyan borotválkozz megfelelően" sorozat utolsó cikke a borotválkozás utáni ápolásra összpontosít, miközben nem...
Nézd tovább
Írj hozzászólást
Hagyj üzenetet
Hozzászólás írásához kérjük login felhasználó fiókjába.

Menü

Beállítások

A kedvencekhez adáshoz hozzon létre egy ingyenes felhasználófiókot.

Bejelentkezés