Legfrissebb hozzászólások
Nincs hozzászólás
Blog keresés

A szakáll történelme: a férfiasság és társadalmi státus szimbólumától az identitás szimbólumáig

Megosztva a9 Hónap előtt 3408
A szakáll történelme: a férfiasság és társadalmi státus szimbólumától az identitás szimbólumáig

A szakállat évszázadok óta viselik a férfiak. Míg a múltban inkább gyakorlati szerepe volt és a férfiakat képes volt melegen tartani, manapság inkább a férfiasság, a társadalmi helyzet szimbóluma vagy akár divatos kiegészítő. Mint már említettük, a trendek az évek során megváltoztak, és voltak olyan korszakok, amikor a férfiak egyáltalán nem viseltek szakállat.

Mint sok divatcikk, a szakállnak is vannak különböző periódusai. Néha a férfiak imádják és nagyon népszerű, néha viszont pontosan az ellenkezője van vele, és a férfiak rendszeresen, szinte minden nap borotválják a borostájukat is. Vess egy pillantást ebben a cikkben a szakáll történelmére és a különböző korszakaira.


Szakáll, mint a társadalmi státusz szimbóluma

A múltban, pontosabban i.e. 3000 és 1580 között, a szakáll a társadalmi helyzet szimbóluma volt. Valamint a férfiasság és az erő szimbóluma is. Pontosan ezért növesztett sok férfi vastag szakállat. Még a magas rangú uralkodók sem képeztek ezalól kivételt, akik nagyon jól tudták a szakáll hatalmát.

Gyakran előfordult azonban, hogy nem minden férfi volt annyira szerencsés, hogy dús szakálla legyen. Ezért sok férfi, és különösen az egyiptomiak „csinálták” maguknak szakállat. Ezek a szakállak fémből készültek, és nagyon élethűnek tűntek. Az állukhoz szalagokkal "ragasztották" a tarkójukhoz kötözve.

Ezzel szemben azok a férfiak, akik a sűrű szakállukat szőkítették, de idővel az eredeti szín újranőtt nekik, gyakran festették. Már akkoriban különböző színek voltak a szakáll festéséhez. A színeken kívül különféle termékek is voltak már a piacon, amiket főként a gazdag férfiak használtak a szakálluk ápolásra. Ezek közül a legnépszerűbbek a szakállat tápláló különféle olajok voltak, amiktől a szakáll egészségesnek tűnt.

 

 

A szakáll viselésének tilalma

Ezúttal néhány évvel tovább megyünk, pontosabban Kr.e. 345-re, amikor a szakáll egy időre eltűnt. Ennek oka elsősorban az volt, hogy a különféle háborúkban és csatákban részt vevő katonáknak tilos volt szakállat viselni. A tilalmat Nagy Sándor adta ki, aki attól tartott, hogy a szakáll lesz a gyenge pontja a katonáinak. Az ellenség a szakálluknál fogva megragadhatták a katonáit, és legyőzhették őket.

Ettől kezdve a sima arc trendje kezd lassan elterjedni. A férfiak a világ minden táján borotválkoztak. Olaszországban, pontosabban Rómában fodrászatok nyíltak, ami csak megerősítette ezt a tendenciát. Noha a szakáll a férfiasságot szimbolizálta, ezt a tényt lassan elfelejtették ebben az időszakban, és a férfiak nem akartak szakállat viselni.

Máshol is hozzá kellett szokniuk a sima archoz a szakállat viselő férfiaknak. Ennek oka egy másik tilalom, vagyis pontosabban egy, 1066-ban bevezetett törvény volt. Azok, akik elegánsak és jó megjelenésűek akartak lenni, egyszerűen nem viseltek szakállat. Ez volt a normann divat törvénye.

 

A szakáll elegáns darab

1535-ben a szakáll újra elegáns "viseleti darabbá" vált, amikor különböző hosszúságban és formájában kezdték viselni a férfiak. Nem sokkal ezután a szakállat elkezdték festeni a 17. század elejétől. A férfiak élvezték a különböző stílusokat és a lehetőségeket arra, hogy megváltoztassák arcukat és a külső megjelenésüket.

A szakáll újra a férfiasság szimbólumává vált, de ezúttal csak a vizuális szempontot teljesítette. A gyakorlati oldal már régen eltűnt.

 

 

A tisztességes úriember arca sima és borotvált

Azonban a szakáll trend nem tartott túl sokáig. A 18. század elejére egész Európában eltűnt a szakáll. Ennek az volt az oka, hogy a férfias megjelenésnek új esztétikai képei jelentek meg. A sima és borotvált arc volt minden tisztességes ember mintaképe. Ezt még 150 évig így hitték.

A bajusz és a szakáll annyira népszerűtlenek voltak, hogy erről még írtak is. Az 1834-es Toilette of Health című könyv kijelenti, hogy a szakáll indokolatlan dolog, ami legfeljebb a társadalom legalacsonyabb rétegeiben jelenik meg. A borotválkozás egyszerűen a higiénia része, amit a férfiaknak nem szabad elfelejteniük.

Arany korszak a szakáll számára

Ahogyan ez történni szokott, minden évben vagy évszázadban a tendenciák megváltoznak, és ez így volt a szakállal is. A 19. században, pontosabban 1850 jelentette az áttörést a szakáll számára. Amikor is a különböző hosszúságú és sűrűségű szakáll lett újra nagyon népszerű. Ebben az időszakban az úriember szimbólumának tekintették, a borotválkozás pedig valahogy kikerült a szokásos higiéniai rutinból. Most szakállápolás volt. De miért is jelent meg újra a szakáll, mint divat?

Társadalmi "férfiassági válság" volt, különösen az Egyesült Királyságban, ez olyan aggodalomra adott okot, hogy a férfiak lassan veszítettek férfiasságukból. Voltak olyanok is, akik azt hitték, hogy a sima bőr teszi az férfiakat unalmassá és kényelmessé.

Ebben az időszakban azonban a szakáll nem csupán a férfiasság, hanem a bölcsesség és érettség szimbóluma is. Mindemellett úgy néztek rá, mint ami megmutatta a férfiember egészségét. Ezt követően számos más tulajdonságokat is véltek a szakáll egyéb funkcióinak alátámasztására, például képességet arra, hogy megvédi a fogakat, miközben melegíti a száját. Valamint megvédi az arcot a szélsőséges időjárási viszonyoktól. Ezenkívül úgy vélték, hogy a szakáll megtartja a meleget a nyak területén, ez pedig megakadályozza a légzőszervek és a hangszálak megbetegedését, amiről korábbi cikkünkben beszéltünk.

 

 

Mi van manapság?

A múltban bekövetkezett különféle divatmozgások után eljött az az idő, amikor a férfiak eldönthetik, hogy viselnek-e szakállat vagy sem. A társadalom nem ítéli el őket a döntésükért, és a férfi szakállát tekintve úriembernek és tisztességes embernek is tekinthető.

A múlthoz képest a férfiaknak megvan az az előnye, hogy most szabad kezük van, és maguk hoznak döntéseket. A társadalom nem mond meg nekik semmit. Sőt, ez még olyan messzire mozdult, hogy egyre több fodrászat, barber shopok és stúdió nyílnak, ahol a szakáll szó szerint műalkotás.

Akár van szakállad vagy esetleg sima az arcod, mindig divatosnak, elegánsnak és tisztességesnek tűnsz. A választás a tiéd, ma mind a kettő divat.

Hasonló cikkek
Mit tudsz tenni a 20-as éveidben, hogy jól nézz ki a 30-asokban

Mit tudsz tenni a 20-as éveidben, hogy jól nézz ki a 30-asokban

1329 10 Hónap előtt
Miközben élvezzük az édes húsz éveinket és bármiből, sokat megengedhetünk maguknak - például kihagyhatjuk az edzést...
Nézd tovább
A szakáll nemcsak vonzóbbá, hanem egészségesebbé is teszi a férfiakat, mondja nem egy tudományos kutatás

A szakáll nemcsak vonzóbbá, hanem egészségesebbé is teszi a férfiakat, mondja nem egy tudományos kutatás

5997 10 Hónap előtt
A szakáll népszerű, és nincs arra utaló jel, hogy a közeljövőben ez meg fog változni. Éppen ellenkezőleg, jön az ősz,...
Nézd tovább
Frizura a Peaky Blinders-től: hogyan érd el és hogyan fésüld

Frizura a Peaky Blinders-től: hogyan érd el és hogyan fésüld

7826 11 Hónap előtt
Fantasztikus színészi játék olyan sztároktól, mint Tom Hardy és Cillian Murphy, a kornak megfelelő ruhákban és a ma...
Nézd tovább
A Trónok harcának 5 legjobb szakálla

A Trónok harcának 5 legjobb szakálla

1098 1 évek előtt
A népszerű sorozat, Trónok harca utolsó évada már teljes lendületben van és a nagy felhajtás, az utolsó részek körül,...
Nézd tovább
Igazi szakállat szeretnél? 15 meglepő érdekesség, amit a szakállról biztosan nem tudtál eddig

Igazi szakállat szeretnél? 15 meglepő érdekesség, amit a szakállról biztosan nem tudtál eddig

3990 1 évek előtt
Annak ellenére, hogy rendszeresen halljuk az ilyen és hasonló típusú kijelentéseket, „a szakállak ideje lejárt,“ vagy...
Nézd tovább
Olaj és balzsam a szakállra: milyen különbség van köztük és melyik az Te számodra a legalkalmasabb?

Olaj és balzsam a szakállra: milyen különbség van köztük és melyik az Te számodra a legalkalmasabb?

6960 2 Év előtt
Minél hosszabb idő telik el, annál nagyobb hiba volna azt gondolni, hogy a szakáll csak egy egyszerű divathóbort....
Nézd tovább
Írj hozzászólást
Hagyj üzenetet
Hozzászólás írásához kérjük login felhasználó fiókjába.

Menü

Beállítások

A kedvencekhez adáshoz hozzon létre egy ingyenes felhasználófiókot.

Bejelentkezés