Legfrissebb hozzászólások
Nincs hozzászólás
Blog keresés

Frizura a Peaky Blinders-től: hogyan érd el és hogyan fésüld

Megosztva a9 Hónap előtt 7476
Frizura a Peaky Blinders-től: hogyan érd el és hogyan fésüld

Fantasztikus színészi játék olyan sztároktól, mint Tom Hardy és Cillian Murphy, a kornak megfelelő ruhákban és a ma már ikonikus frizurákkal, a BBC Peaky Blinders (Birmingham bandája) sorozat az első epizódok sugárzása után, azonnal magával ragadott mindenkit 2013-ban. 
A történet egy birminghami bűnöző gengsztercsalád életét követi nyomon, közvetlenül az I. világháború után, ahogy haladnak felfelé a társadalmi létrán.
Szinte azonnal 
Cillian Murphy lett az egyik legelegánsabb szereplője a televíziós produkciónak, de nem mindenkit azonosítottak azokkal a jellegzetes frizurákkal, amit a Brit Birodalom második legnagyobb városában a brutális banda visel.

Laure Schiavo fődizájner és stylist, aki kitalálta a "Peaky Blinders frizurájit" a sorozathoz, körülbelül egy hétig tartott meggyőznie az érintett szereplőket, hogy menjenek el a fodrászhoz és ne kérdezzék meg, hogy mit fognak a hajukkal csinálni. Úgy tűnik, hogy Iddo Goldberg színész, a kommunista aktivista Freddie Thorn volt az első, aki először alávetette magát ennek és őt követték a Peaky Blinders banda többi vezetője.

A fő inspirációja az agresszív hajvágásnak, amit abban az időben büszkén kértek a férfiak a fodrászuktól, Peter Doyle (Crooks like us) könyvéből származik, a bűnügyi portrék gyűjteményéből, amit a Sydney rendőrsége készített az 1920-as és 1930-as években, de tisztelegve a régi időknek, részben a katonaság is ihlette a frizuráikat.

A hosszú kabátokból és elegáns flat cap-ekől álló jelmezek természetesen népszerűvé váltak a sorozat rajongói körében, ezek nemcsak a brit városok utcáit árasztották gyorsan el, hanem mindenhol megjelentek, ahol a sorozatot nézők éltek. A kontrasztosan oldalakon nagyon rövidre vágott és a fej tetején hosszúra hagyott frizurák sikere még a szerzőt, Lauraot Schiavo is meglepte. Elmondása szerint az első sorozat forgatása során a színészek sapkát akartak viselni a jelenetek között, mintha valaki véletlenül lőtte volna be ilyen radikális frizurára a hajukat. Ma már csak nevet ezen, mert szinte mindenki hasonló frizurát visel, és a színészek teljesen beleolvadnának a tömegbe.
 
A
 Peaky Blinders frizura főleg a fej két oldalán és hátulján rendkívül rövidre vágott és a fej tetején jóval hosszabbra hagyott haj közötti kontrasztnak köszönhetően az arc- és / vagy áll szerkezetét emeli ki, amit a haj és a tulajdonosának személye, külön-külön egyénre szabva. A gyakorlatban ez az a frizura, ami azonnal hódít. Az szintén segített ebben, hogy a különböző típusú hajvágások, mit az undercut és a fade már akkor is népszerűek voltak a barberek körében, Anglia egész területén és ma, ugyanazért a vágás technikákért még a legjobb magyar barberek és fodrász is alkalmazzák.

  

 

Mi a Peaky Blinders frizura?

Amikor mi először találkoztunk a Thomas Shelby feltörekvő maffia család fejével (Cillian Murphy), éppen hogy csak hazaérezett Birmingham-be, miután a pokol néhány bugyrát megjárta Franciaországban. A frizurája nagyon élesen, szinte agresszíven el van választva, rövid és szigorú és emlékeztet az angol foci huligánok által viselt frizurára valamint arra a hajstílusra, amit 19. század végén a huligánok hordtak.

Amíg a legtöbb Peaky Blinders karakter rendkívül rövidre vágott frizurát visel az oldalakon és hátul, de a fej tetején lévő hosszú hajat francia crop-ra formázva, addig egy másik szereplőnek guiff-re vágták vagy egyszerűen csak hátra fésülték, amit "slicked-back"-nek hívnak. A Peaky Blinders frizurák sokoldalúsága és sokfélesége valószínűleg az oka, hogy ez a frizura olyan népszerűvé vált.

Ugyanilyen fontos a banda mentalitása és ezáltal a társadalmi csoporthoz való tartozás érzése. A háború utáni időszakban, amikor a Peaky Blinders sorozat játszódik, az emberek általában rövidre borotválták a fejüket a széles körben elterjedt tetvek miatt. Igen, pontosan. Ez az eredetileg hippik kedvenc hajvágása, ami manapság a férfiak körében a világ egyik leggyakrabban választott frizurája, egy komor, gyakorlati funkcióban rejlik, amit betöltött - hogy megakadályozzák a tetvek terjedését a fronton lévő katonák között, valamint a növekvő szegénység következményeit, amibe az ipari lakosság nagyobbik része került.

Azonban az igazi ok, amiért Laura Schiavo végül úgy döntött, hogy ezt a frizurát választja, ismét a praktikusság volt az oka. Mivel a flat cap-ek viselése képezte a Peaky Blinders banda alapját, az volt a célja, hogy az egyes karakterek felcserélhetők legyenek, mivel mindegyikük ugyanazt az oldalakon és hátul rövidre vágott, a fejtetőn hosszúra hagyott frizurát hordták, és az egyes karaktereket nem lehetett felismerni, mindaddig, amíg le nem vették a flat cap-jüket. A karakterek ilyen módon való felcserélhetősége, valószínűleg megnehezíti a potenciális tanúk dolgát az egyes bandatagok azonosításában.

  

 

Milyenre kérd a hajvágást?

Az egyes karakterek alapos megismerése jelzi, hogy melyik frizura lesz a legmegfelelőbb a te hajtípusodhoz. Peaky Blinders ma olyan népszerű, hogy a fodrászod vagy barbered tudni fogja, hogy mit kérsz tőle, a lényeg, hogy egy tökéletesen elválasztott undercut-ot kérj, fade nélkül.

Mivel a barbered teljesen le fogja vágni a pajeszodat, fel kell készülnöd arra, hogy az oldalt és hátul lévő hajad élesen lerövidül a fejed tetejéig, ugyanarra hosszúságra és nem egyenes vonalban levágva. Arról is gondolkodj el, hogy akarod fésülni a fejtetőn hosszabbra hagyott hajat és hogyan, oldalra vagy egyenesen hátra, mert mindegyik frizurát máshogyan kell vágni, azért, hogy a haj és ezáltal a frizura kiegyensúlyozott legyen és hogy tökéletesen menjen az arcod karakteréhez.

Arthur Shelby (Paul Anderson), nyilvánvalóan a legerőszakosabb karakter a sorozatban, ezért neki van a legextrémebb undercut-ja. Ahhoz, hogy az ő frizuráját elérd, tényleg hosszú, egyenes és lágy hajadnak kell, hogy legyen, amit aztán visszafésülhetsz. Tommy próbálja úgy viselkedni a frizuráját, mint egy tiszteletben álló családi vállalkozás feje, ehhez egy kissé könnyebb textúrájú crop-ot választott, enyhén előre fésülve a homlokára és oldalra. A fiatalabb John Shelby (Joe Cole) a feje tetején lévő hosszabb hajat, rövid hullámokra osztotta szét.

  

 

Hogyan fésüld

Feltéve, hogy nem rejted el a Peaky Blinders frizurádat egy flat cap vagy esetleg más mint, baseball sapka alá, a választott frizura sikere, amint már említettük, a haj típusától függ. Ha egyenes hajad van, ami semmilyen módon nem göndörödik, és elég hosszú, az a legjobb ehhez a stílusú frizurához. A legjobb, ha pomádéval vagy wax-szal hátrafésülöd. Ha rövidebb vagy elvékonyodó hajad van, válassz matt hajformázót és fésüld oldalra vagy crop frizurára.

Ha a hajad elég sűrű, közepesen hosszú és enyhén hullámos, megint matt hajformázót használj és válaszd a crop frizurát. 

De ha a karakter alapján döntesz, Arthurnak vagy Johnnak egy pomádéra 
van szüksége, ami a hajnak ragyogást és erős rögzítését ad, valamint Tommy fantasztikus textúrájának világosabb, matt termékre.

 

Hanz de Fuko HeavyMade 56g Mister Pompadour Moroccan Texture Paste Hajpaszta 57g Morgan's Volume Powder Térfogatnövelő Por Hajra
Hanz de Fuko HeavyMade Mister Pompadour Moroccan Texture Paste Hajpaszta Morgan's Volume Powder Térfogatnövelő Por Hajra
Írj hozzászólást
Hagyj üzenetet
Hozzászólás írásához kérjük login felhasználó fiókjába.

Menü

Beállítások

A kedvencekhez adáshoz hozzon létre egy ingyenes felhasználófiókot.

Bejelentkezés