Legfrissebb hozzászólások
Nincs hozzászólás
Blog keresés

Hogyan borotválkozz megfelelően 2. rész: Borotválkozás

Megosztva a4 Hónap előtt 4621
Hogyan borotválkozz megfelelően 2. rész: Borotválkozás

Annak ellenére, hogy a legtöbb férfi hetente többször borotválkozik, technikája nem mindig megfelelő, ami problémákat okozhat a bőrének. A bőrirritációt, a kisebb sérüléseket és más kellemetlen dolgokat azonban gyakran csak a borotválkozási szokások finoman történő módosításával lehet megakadályozni. 

A sorozat első részében megvizsgáltuk a borotválkozás előkészületét, ahol leírtuk a borotvakrémek és szappanok használatának előnyeit a flakonos borotvahabokhoz képest, valamint azt, hogy mit tudsz pontosan elérni egy borotvapamaccsal. Akár borotvapamacsot, akár klasszikus szappant választasz. Borotvakrém használata, vagy sem, az a te saját egyéni döntésed alapján történik.

 

WTG, XTG, ATG

Ezeket a kifejezéseket többször is használjuk ebben a cikkben, tehát először lefordítjuk és elmagyarázzuk, hogy mit jelentenek és mikor használják.

 

WTG - “With the grain shaving” 

Magyar nyelvre lefordítva, a szőrzet növekedésével megegyező irányba való borotválást jelenti. Függetlenül attól, hogy milyen borotválkozási eszközt használsz, minden borotválkozást a szőrzet növekedésének irányába kell indítani. Ez a legkímélőbb borotválkozási irány, nem fogja irritálni az érzékeny bőrt, ha az összes többi borotválkozási folyamatot is követed és a penge is elég éles.

Ha nagyon érzékeny a bőröd, és a munkád vagy a partnered nem igényel tökéletesen sima bőrt, csak a WTG technikát használd. Az egyetlen dolog, amit figyelembe kell venned, hogy a szőrzet növekedése 
nem mindig fentről lefelé történik, így a borostád vagy szakállad növekedésének iránya néha megfordulhat, ami azt jelenti, hogy a borotválkozást a növekedés irányához kell igazítani.

 

XTG - “Over the grain shaving”

A szőrzet növekedési irányával keresztbe való borotválást jelenti. Általában ezt a borotválkozási irányt ajánljuk a borotválkozás második vagy harmadik fordulójakor, attól függően, hogy hány kört csinálsz a borotválkozáskor. Ez a borotválkozás agresszívebb módja, de a legtöbb férfi számára ez még nem okozhat bőrirritációt.

Hogy a bőr tényleg sima legyen az első borotválkozás után, használj WTG-t, majd XTG-t, vagy simább borotválkozáshoz, majd kétszer XTG-t - egyszer jobbról balra, majd balról jobbra.

 

ATG - Against the grain shaving

A szőrzet növekedésével szembeni irányban történő borotválkozás. Rendszerint ez a borotválkozás legagresszívebb módja, ami irritációt vagy apró sérüléseket okozhat a bajusz széleinél, aminek következtében ez a bajusz szőrzetének visszahúzódását okozhatja. Ezt a módszert egyáltalán nem ajánljuk érzékeny bőrű férfiaknak. Ok, rendben, ha kipróbálod és figyelsz, hogy a bőr hogyan reagál erre a borotválkozási technikára, mivel az arc bizonyos részein végzetes következményekkel járhat, viszont a bőrfelület más helyein problémamentes lehet ezt az eljárást alkalmazni. 


Mindenesetre az ATG technikát csak a lehető legszélesebb felületen történő borotválkozáshoz használd, a borotválkozás harmadik vagy negyedik körében.

 

 

Többpengés borotva

Jelenleg a leggyakrabban használt borotválkozási eszköz, ami kissé túlértékelt lehet, különösen a „több borotvapengével” ellátott darabok, a minnél tökéletesebb borotválkozásért. Végül is képzeld el, hogy például a burgonyát nem a megszokott krumplihámozóval tisztítod, hanem három vagy akár öt pengével ellátott eszközzel.

Előnyük az alacsony sérülést okozás valószínűség és a kényelmes borotválkozás, de csak akkor, ha rövid, egynapos, maximum kétnapos borostára használod. Talán a legnagyobb előnye a több pengével rendelkező borotváknak a borotválkozási sebesség, ami roppant praktikus a mai felgyorsult világban.

A hátrányok közé tartozik a hosszabb szőrzet eltávolításával járó kellemetlenségek, a borotvapengék magas ára és a hagyományos borotvapengékhez képest kevésbé sima borotválkozás. Természetesen a hátrány még az is, hogy ezek közül a borotvák közül kevés ad kellemes borotválkozási élményt.

A borotválkozást kezd el, ugyanúgy mint bármikor, kend fel a habot, borotválkozz meg a WTG technikával, majd újra vigyél fel még habot a borotválandó bőrfelületre, és folytasd az XTG-vel. Akár egyszer, akár kétszer használd az XTG-t, az a te döntésed, attól függően, hogy milyen simára szeretnéd borotválni. Tapasztalataitól és attól függően, hogy a bőröd hogyan reagál az ATG-re, ezt az eljárást csak az utolsó alkalommal használd.

Ne felejtsd el, hogy soha ne keresztezd ugyanazt a bőrfelületet a borotvapengével. Valamint a borotvahabot mindig fel kell vinni az arcodra.

 

 

Klasszikus borotvapengék

Kétoldalas borotvapengének, biztonsági borotvának, de egyszerűen borotvának is nevezik. A legtöbbünk emlékszik még arra, hogy apánk, nagyapánk ezzel borotválkoztak vagy néhányunknak még 
volt esélye kipróbálni, amikor fiatalok voltunk. Amit az evolúció során a férfiak által az egész világon használtak, sajnos ez ma már inkább ritkaság.

Noha, ennek a borotválkozási módszernek megvannak az előnyei és 
érdemei, jelenleg ez nincs úgy képviselve, mint a múltban. A fő előnyei közé tartozik az ár, ahol a hagyományos borotvák kb. tízezer forintnál kezdődnek. Természetesen vannak drágább darabok is, de ez évekig tartó befektetés. A borotvapengék darabonként körülbelül 65 forinttól 207 forintig terjedő áron kaphatóak, a penge keménységtől és a szőrzet minőségétől és sűrűségétől függően három és öt borotválkozásra használhatóan.

Az egy penge ellenére a borotválkozás sokkal simább, mint a többpengés borotvával. A legnagyobb előnye a borotválkozás gyengédsége, és a hosszabb, többnapos borosta vagy szakáll leborotválásának kellemessége, szinte érezhetetlen eltávolítása, a modern borotvákhoz képest. Végül, de nem utolsósorban, az előnyök között szerepel egy stílus, ami valószínűleg hasonló borotválkozást eredményez körülötted. :)

 

 

Hátrány egy bizonyos készség megszerzésének szükségessége, ami időbe telik a megfelelő borotválkozás megtanulásához - általában 10–15 borotválkozás szükséges, mielőtt megszokod és rutinná válik. Nagyobb a vágás esélye, ami azzal jár, hogy óvatosabbnak kell lenned és meg kell tanulnod irányítani a mozdulatokat.

A borotválkozás alapvetően ugyanaz, mint a többpengés borotvák esetében. A jó előkészítés az alapja, a bőrfelületre felvitt hab, WTG-t, majd XTG-t (vagy kétszer), ha nincs problémád az ATG-vel, vagy tökéletesen sima bőrre van szükség, ezért végezd el az ATG-t.

A legfontosabb dolog, hogy körülbelül 30 fokos szögben tartsd a borotvát, amit minden helyzetben így kell tartani. A modern borotvák általában rugalmas fejjel rendelkeznek, így azokkal nem kell olyan óvatosan bánni velük.

A borotválkozás sebessége szintén fontos. A borotválkozás nem lehet lassú vagy gyors. A gyors borotválkozás során a szőrszálakat úgy tudod levágni, hogy azok a bőrbe nőhetnek, miközben a  lassú borotválkozásnál, nincs elég erő a szőrszálak levágásához.

Mindenki 
valami más által lehet érintett a borotválkozás során, ezért fontos, hogy mindenki saját magának próbálja ki a legmegfelelőbbet. Kísérletezzen, és mindenekelőtt válaszoljon a teste által adott karaktereknek, és ehhez igazítsa a borotválkozási rutinját.

 

Írj hozzászólást
Hagyj üzenetet
Hozzászólás írásához kérjük login felhasználó fiókjába.

Menü

Beállítások

A kedvencekhez adáshoz hozzon létre egy ingyenes felhasználófiókot.

Bejelentkezés