Legfrissebb hozzászólások
Nincs hozzászólás
Blog keresés

A borotválkozás története: borotválkozási eszközök

Megosztva a1 évek előtt 4435
A borotválkozás története: borotválkozási eszközök

Ennek a sorozatnak az első részében a borotválkozás történelmére összpontosítunk, az emberiség történetében használt borotválkozási eszközök szempontjából. Négy fő eszköz áll rendelkezésre a férfi szőrzet rövidítésére – késes borotva, klasszikus eldobható borotva, elektromos borotva, egy több pengés modern borotva.

 

Borotválkozás a 20. században

Az első módja annak, ahogy a férfiak lerövidítették a borostájukat az volt, hogy kihúzták a szőrszálakat, vagy különböző vágó szerszámok segítségével levágták. Az első borotválkozási eszközöket timsó kőzetből készítették, időszámításunk előtt körülbelül 30 000-ben. Mivel az timsó nem a legkeményebb anyag, az ilyen vágó eszközök élessége nagyon rövid élettartamú volt és valószínűleg nagyon alacsony borotválkozási kényelmet biztosít.

 

egyiptomi borotválkozási eszköz

 

Körülbelül 27 ezer évvel később megjelentek az első fémből készült pengék, amelyek sokkal jobbak voltak, nemcsak a tartósság, hanem az élességük szempontjából is. Ebben az időben az arc és a fej borotválása különösen népszerű volt Egyiptomban, ahol minden gazdag embernek volt saját fodrásza, akiket a mestereikkel együtt, valamint a személyes borotválkozási eszközeikkel temettek el.


Az első borotvákat, amiket ma ismerjük, Sheffieldben a 17. század végén gyártották, ahonnan más országokba is exportálták őket. Körülbelül ötven évvel később Benjamin Huntsman kezdett díszes markolatokkal ellátott, öntött acélból készült, borotvákat gyártani.

Bár nem lehet azt mondani, hogy minden férfi borotvával borotválkozott, nagy előrelépés volt attól az pillanattól kezdve, amikor a férfiaknak csak a fodrászhoz kellett elmenniük, hogy az megborotválja őket. A következő 200 évben az angoloknak népszerű eszközévé, mindennapi használati tárgyukká váltak a borotvák, és lehetővé tették minden férfi számára, hogy saját otthonuk kényelmében borotválkozhassanak.

  

 

20. század első fele

A nagy bumm akkor jött, amikor King Camp Gillette bemutatta az első klasszikus borotvát. Ennek a borotvának az 1903-as bemutatása után azonban csak 51 darabot értékesített, a borotvafej innovatív mozgása miatt, ami egy kicsit problémát jelenthetett a pesszimista gondolkodású embereknek. A következő évben azonban ezeknek a borotváknak az értékesítése 90 000 darabra nőtt, 1906-ban pedig 300 ezer darabot adtak el belőlük.

 

Mr Gillette-nek az volt a célja, hogy lerövidítse a fodrásznál töltött időt, és más, termelékenyebb tevékenységekre is használja. Azt állította, hogy a borotva használata négyszer gyorsabb volt, mint a fodrásznál töltött idő.

 

Az amerikai katonákat az I. világháború alatt 3,5 millió borotválkozó szettel látta el Mr. Gilette. Ezek speciális, kis helyen tárolható szettek voltak, hogy a katonák mindig magukkal tudják vinni. Elmondható, hogy majdnem minden amerikai katona Gillette márkájú borotvával bortválkozott a háború után, ami kétségtelenül nagyban segítette a márka népszerűsítését még a generációk között is. A népszerűség növekedése nemcsak Amerikában, hanem a világ más területein is tapasztalható volt, ahogy maga Mr Gillette is leírta, a cég 25. évfordulójának megünneplésekor.

 

A kanadai Jacob Schick, aki 1928-ban bemutatta, majd 1931-ben 25 dollárért eladta az első elektromos borotvát. Ugyanebben az évben sikerült eladnia még 3 ezer darabot ebből a készülékből. Más cégek, mint például a Remington Close Shaver, a Braun, a Sunbeam Shavemaster és a Philips Philishave, sem haboztak, és néhány évvel később bemutatták saját elektromos borotvájukat, amiket később a hollywoodi filmekben népszerűsítettek, mint a modern ember életének mindennapos eszközeit.

  

 

20. század második fele

A második világháború után meglehetősen tisztességes verseny volt a férfi borotválkozási eszközök piacán, legyen az elektromos vagy klasszikus, egy pengés borotva. Így létfontosságú volt megkülönböztetni az iparágban tevékenykedő vállalatokat. Az elektromos borotvák folyamatosan fejlődtek, végső soron különböző technológiák, motor- és borotvafej típusok alakultak ki. Azonban a klasszikus borotvák terén a Gillette cég volt az, aki egy új, forradalmi megoldással rukkolt elő.

Ahogy az lenni szokott, egy klasszikus borotva évtizedekig tökéletesen funkciónált és sokszor öröklődött generációról generációra. A nagyon olcsó borotvapengék vásárlása nem igazán ideális az üzleti életnek. Mi történik, ha minden férfinak hagyományos borotvája van? Egyszerűen mindenki csak borotvapengét vásárol, amíg a borotvafej vagy annak markolata tönkre nem megy, és akkor a tulajdonos kénytelen lesz egy másikat vásárolni. És ha az nem megy tönkre, akkor a borotva tulajdonosa, oda adja a fiának / unokájának, és így folytatódik a borotva élete.  

Ezért 1971-ben jött a "forradalom", Gillette egy extra pengét adott az egyik hagyományos borotvájához és így létrehozott egy kettős pengéjű borotvafejet, ami a jobb borotválkozási élményt garantálta, és így folyamatos használatkor, egy idő után, a borotvafej részét teljesen ki kellett cserélni. Más szavakkal, feltalált egy olyan fogyasztói módot, amivel több embert tudott magához vonzani a tömegből anélkül, hogy ők azt észrevették volna. Ugyanakkor valami megfordíthatatlanul jobbat és modernebbet fejlesztettek ki. A borotválkozási sebesség hangsúlyozása Gillette DNS-ében volt, mivel a forradalmi újdonság legnagyobb előnye a sebessége volt. Ez volt az egyik fő oka annak, hogy 1903-ban King Camp Gillette bemutatta az első klasszikus borotváját.


A 20. század végére a férfiak 3 féle módon borotválkoztak:

1) az idősebb generáció használta az egy pengés hagyományos borotvát

2) a második csoport az elektromos borotvát használta

3) és végül a modern és többnyire fiatal férfiak, akik a több pengés borotvákat használták.


És ez az, ami közvetlenül befolyásolja a férfiak többségének borotválkozási szokását (vagy a borotválkozását, de most már a megnövesztett szakáll a menő, amit a kollégáimon látok a BeGentleman-nél).

  

Mühle R41 vs. Gillette Mach3

 

Borotválkozás a 21. században

Habár nem erősítem meg, de úgy érzem, hogy egyre több férfi borotválkozik, vagyis rövidíti a szakállát elektromos borotvával. Ez egy logikus dolog, mivel ez a módszer a legpraktikusabb és leggyorsabb. Sokszor még hab vagy más borotválkozási eszköz sem szükséges hozzá.

A másik két borotválkozási módszerhez a klasszikus borotválkozás nagyon közel állt. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a 20. század végén élő fiatal férfiak idősebbek lettek, gyerekeik természetesen elkezdtek azokkal az eszközökkel borotválkozni, amit az apáik használtak. És mivel azok egykor fiatal és modern férfiak voltak, akik többnyire többpengéjű borotvákat használtak, amik időközben 3-5 pengével rendelkezek, így a klasszikus borotválkozás elkerülhetetlen volt. Természetes fejlődés történt, bár a helyzet egy kicsit fordult, mivel az elfelejtett, klasszikus, egy pengés borotvafejjel rendelkező borotvák, egyre több fiatal férfit vonzanak.

Egyre többen és többen érdeklődnek a klasszikus borotválkozás iránt, akik megtalálják ennek a varázsát. Ezt igyekszünk a blogjainkon keresztül átadni, ahol leírjuk a klasszikus borotválkozás különböző lehetőségeit és előnyeit. Például Amerikában van egy Dollar Shave Club nevű nagyvállalatok, aki rendszeresen postán küld borotválkozáshoz szükséges eszközöket. A csomagok a hihetetlen 3 dollárnál kezdődnek, és különböző értékű és minőségű csomagok közül választhatnak a vásárlók. Jelenleg, ez az értékesítési lehetőség még nincs jelen Európában és különösen nem Magyarországon, de meglátjuk, hogy mit hoz a jövő. :)

Történelmi borotválással kapcsolatos expedíciónk folytatása során a következő cikk azt vizsgálja majd, hogy milyen szakáll stílusok, melyik időszakban és hol terjedtek el a világban. Megnézzük az Egyiptom, a Római Birodalom, az ókori Görögország és különösen a Bizánci birodalom nagy dicsőségének idejét, amikor Nagy Sándor teljesen simára borotválta az arcát.

 

 

Forrás:

https://www.almanac.com/content/history-shaving-and-beards

https://gizmodo.com/a-nick-in-time-how-shaving-evolved-over-100-000-years-1545574268

Írj hozzászólást
Hagyj üzenetet
Hozzászólás írásához kérjük login felhasználó fiókjába.

Menü

Beállítások

A kedvencekhez adáshoz hozzon létre egy ingyenes felhasználófiókot.

Bejelentkezés